wybudowanie domu o powierzchni około 200 metrów kwadratowych do naszych celów to drugie 300 tyś. złotych.
Tak zapytam - kolega budował ostatnio dom 200m za 300 tyś ? Z czego on był zbudowany ? za 300 tyś to ma kolega 200m w stanie deweloperskim - bez wykończenia przy założeniu, że budowa szła przy wykorzystaniu własnych środków jeśli chodzi robociznę i zakupu materiałów bez VAT-u. Niestety, PZK musi się z każdej wydanej złotówki rozliczyć czyli nie ma płacenia pod stołem za murowanie, tynki czy hydraulikę wujka Józka. Firmy deweloperskie na dzień dzisiejszy za stan deweloperski biorą od 2 tyś netto za m2 wzwyż, więc życzę szczęścia ..... Samo ogrodzenie 1000m2 z robotą na fakturę będzie kosztowało jakieś 10k PLN bez bramy (porządna z elektroniką jakieś 5 k PLN) .... Kostka dojazdowa do owego budynku z jakimś małym parkingiem - przyjmijmy 80m2 z FV to wydatek rzędu 12k PLN, do tego opłaty związane z projektem, kierownikiem budowy i inwentaryzacją przed i powykonawczą to wydatek około 15k PLN (dlaczego - bo projekt zapewne będzie indywidualny, a taki to tak około 5kPLN bez FV) - właśnie wydałem 10% kwoty 300 tyś a, jeszcze nie wbiliśmy szpadla pod budowę domu.
Roboty fundamentowe w zależności od gruntu i projektu - to tak bez FV 20tyś do stanu zero dodam do tego extra hydraulikę w gratisie. Jeśli mamy możliwość podłączenia się do kanalizacji to pół biedy, jeśli nie to czeka nas budowa szamba lub oczyszczalni - od 5 do 10k PLN czyli mamy wydane 20% kwoty, przeskoczę poziom mieszkalny i przejdę do dachu, gdzie sam więźba (drzewo będzie kosztowała około 1000 PLN za m3, przy 200m zakładam że to będzie około (12-15)m3 - czyli 12-15k PLN za samo drzewo, a to dopiero początek, bo co na pokrycie (dachówka czy blacha - jeśli anteny nad dachem to szedłbym w dachówkę) - w promocji można kupić za 40 PLN m2 - przy 250m2 bo Tyle tego dachu pewnie będzie mamy prawie 10kPLN a nie liczyłem gąsiorów, obrzeży rynien, obróbki kominów i pozostałych dodatków jak najprostszy wkręt TORX do więźby - proszę sobie popatrzyć na ceny ..... Tym sposobem wydałem kolejne 30k PLN na materiał na dach, i to bardzo optymistyczna kwota - u mnie na powierzchnię 180m2 dachu poszło 26k PLN na materiał przy założeniu że więźba była dużo tańsza .... wiadomo dlaczego .... Reasumując wydałem już 30% kwoty, a na razie to są same materiały jeśli chodzi o budowę.
Jak wydać kolejne 10% - a proszę - przy założeniu że dom ma 200m2 to liczę że ścian będzie jakieś 750m2 - tynki cementowe 13 PLN m2 materiał + 15 PLN m2 robota netto - daje nam to 13+16,2 = 21,9k PLN no to doliczmy do tego 200m2 miksokreta i mamy ponad 30k PLN kolejna 10% wydane ..... a my dalej mamy tylko fundament, materiał na dach i zrobione tynki i posadzkę których jeszcze nie wybudowaliśmy ....
Okna
- no tak, jak na siedzibę przystało - okna muszą być. Żeby nie mieć strat ciepła trzeba by wydać troszkę więcej bo po co wydawać potem więcej na eksploatację - no chyba ze będziemy grzali w jednym pomieszczeniu by skarbnik i sekretarz mieli ciepło a na reszcie będzie hulał śnieg, a potem rozwijał się grzyb ..... na 200m2 to tak lekką ręką liczę 30k PLN z drzwiami wejściowymi. Pytanie czy kraty w oknach czy rolety, a jeśli rolety to czy mechanika czy elektryka, jak mechanika to za 10 okien w tym 4 balkony zapłaciłem 10k PLN za elektrykę bym zapłacił jakieś 15k PLN - kraty to jakieś 5k PLN. Kurcze kolejne 10% to już prawie półmetek chyba .....
Kotłownia - jeśli Gaz to tak z 10k PLN z FV, jeśli paliwo stałe to z 15k PLN z FV, jeśli pompa ciepła to tak z 15-20k PLN (sama kotłownia!), późniejsza eksploatacja - najtaniej wyjdzie (groszek/pelet), gaz wiadomo, przy 200m oj może zaboleć, chyba że całość będzie w podłogówce + bufor 1000l, ale to wtedy podnosi koszty instalacji więc 300k PLN nam się mocno kurczy, pompa ciepła - znam kilku naiwnych - "samo się robi ciepło", niestety nie samo się płaci za prąd .....
Łazienki - no w takiej siedzibie to trzeba ze 3 sztuki co najmniej z podziałem na (męska/damska/administracja) - jedna łazienka (wykończenie - to tak ze 4k PLN i to bez wodotrysków (płytki 2 gatunek) no i nie wiem czy FV się dostanie na robotę w tych pieniądzach).
Elewacja - no tutaj to mamy pole do popisu, bo wszystko zależy z czego będą ściany, ja budowałem z porothermu więc na ściany poszło 20cm wełny - koszt materiału i robocizny (u mnie było tylko 180m2 elewacji) to 35k PLN netto, można było położyć styropian wyszło by taniej (20%), ale wtedy pytanie po co budować z ceramiki, jak można z H+H albo solbetu .... który do styropianu się nadaje ...
Cenniki mam na tapecie, kończę budowę domu gdzie 40% prac budowlanych zrobiłem sam (w tym cała wykończeniówka - a tutaj to dopiero Panowie sobie liczą za np malowanie ścian ...... o glazurze, białym montażu, terakocie, panelach, płytach GK na poddaszu czy wełnie na poddaszu nie wspomnę). Ja kosztorys mam całości budowy 130m2 z rozbiciem na zakup nawet papieru toaletowego dla murarza, czy kolega też posiada takowy kosztorys dla domu 200m pod Warszawą - z przyjemnością bym się zapoznał - jak to można wybudować i urządzić dom 200m pod klucz na obrzeżach Warszawy ..... Zaznaczę z
FVAT.
Reasumując - koszt budowy domu pod Warszawą z FV o powierzchni 200m2 - całość prac od A do Z, nawet z postawieniem 4 pojemników na śmieci i zamieceniem podjazdu - mogę się pomylić o 5% PLN wyceniam na 600k PLN + działka 300k PLN z założeniem, że wszelkie media na owej działce są (woda, prąd, gaz, internet i to na zasadzie - postawione skrzynki tylko się podpiąć), a dom od granicy działki - przyłączy nie stoi dalej niż 10m). Mnie prąd kosztował 12k PLN - 60m od skrzynki stoi dom - przyłącze robiłem sam (zejście ze słupa do skrzynki - u mnie prąd to był wyłącznie słup nic więcej), nie czekałem na PGE. Woda 60m od domu - przyłącze robiłem sam wyszło mi 1500 PLN, choć firma która miała to robić zaproponowała za te same prace 13k PLN .... z FV. Dlatego zakładam ze wszystko to już na owej działce się znajduje i ma zakończenie w postaci skrzynki, zaworu gniazdka etc.
Co do eksploatacji - całkowicie się z kolegą nie zgodzę ..... przez 20 lat eksploatowałem mieszkanie w bloku 54m2, od września eksploatuję dom 130m2, eksploatacja jest tańsza o 40% jak na razie, a jak skończę robić to co mi jeszcze zostało do zrobienia to podejrzewam że 50-55% to będzie kwota o którą zmniejszę koszt eksploatacji w porównaniu z mieszkaniem w bloku ..... przy założeniu że dom jest ponad dwa razy większy od mieszkania ...... Jedyne co jak na razie jest droższe to ubezpieczenie (dwa razy wyższe). Prost przykład - czynsz kosztował mnie 500 PLN/m-c w tym miałem ogrzewanie - czyli 6000k na rok. Obecnie ogrzewanie kosztuje mnie około 220 PLN na miesiąc - czyli 2640 na rok (wydałem tyle na pellet, a z wyliczeń wychodzi że mi go wystarczy na kolejny sezon). Woda/ścieki - płaciłem około 180 PLN za 2 miesiące, obecnie za 3 miesiące zapłaciłem 80 PLN za wodę, ścieki to oczyszczalnia - raz na dwa lata 100 PLN za wywóz. Prąd, o dziwo mniej niż w bloku, ale to z winy modernizacji instalacji i przejścia na LED - w bloku 280 PLN na 2 miesiące - w domu 230 na dwa miesiące przy założeniu że na dworze mam 10 lamp i od 16:30 do 22:00 one non stop świecą ...... o światełkach choinkowych nie wspomnę .....
Sorry za wywód, ale chciałem żebyśmy realnie i drobiazgowo podeszli do projektu budowy/zakupu siedziby PZK ....
Za 300kPLN to można postawić halę z płyt warstwowych 200m2 i zrobić tam kilka pomieszczeń administracyjnych + salę konferencyjną, ale nie dom ..... Ostatnio znajomy kupił taką halę (300m2) za 150 tyś PLN i modernizuje ją na sklep 150m2 + pomieszczenia administracyjne firmy 100m2 - wydał już kolejne 200k PLN, ale już bliżej niż dalej, została tylko wykończeniówka
.
EDYTA:
Ha i jeszcze jedno PZK z tego co się orientuję nie obowiązuje podatek VAT w wysokości 8% więc powyższe tynki wewnętrzne są zaniżone ...... jak i większość cen materiałów ....