Rozumiem, bo u mnie Wielkanoc ma wymiar zarówno religijny jak i rodzinny...
Natomiast obawiam się, że zmiana terminu to dość trudna rzecz, bo chyba jest bardzo mało "wolnych" weekendów. W ostatnich latach pojawiło się wiele różnych contestów, mniej lub bardziej lokalnych. Nie wiem, czy jest jakieś wolne weekendowe okienko...
Inna rzecz to zmiana mentalnościowa. Społeczność krótkofalarska jest przyzwyczajona do tego terminu. Wiadomo: SP DX Contest - pierwszy pełny weekend kwietnia. Wiem, że mamy Internet i rozsyłamy informacje elektronicznie, ale gdyby nastąpiła zmiana terminu, na pewno znajdą się tacy, którzy takiej zmiany nie zauważą.
Na szczęście taka sytuacja, że termin zawodów pokrywa się z okresem Świąt Wielkanocnych, ma miejsce co kilka lat.
Natomiast co roku jest tak, że koniec marca i początek kwietnia to spiętrzenie contestów: mamy Russian DX Contest, WPX SSB i SP DX Contest. Jeśli na przełomie miesięcy weekendy są pełne, wtedy te zawody są tydzień po tygodniu. Dla pasjonatów zawodów to może być zbyt dużo i jeśli już coś odpuszczają, to SP DX Contest, bo to "najmniejsze" z tych zawodów, nie zaliczane do WRTC, zawody single-country itd.