Witam
Mam ten transceiver od około 3 miesięcy. Ale więcej czasu poświęciłem na badania i analizy tego radia, niż na pracę na nim w eterze.
Mam do niego dokupioną walizkę transportową. Można ją obejrzeć na mojej stronie dedykowanej FT-991.
https://sp5ela.sp5pbe.waw.pl/index.php/ft-991-all-band-multimode-portable-transceiverTo jest TRX nowej generacji, który ma na pokładzie różne dodatkowe "gwizdki" (C4FM, Wires-X, dodatkowy GPS). Nie jest to radio dla każdego, bo pełne wykorzystanie możliwości tego transceivera wymaga znajomości komputera i zagłębienia się niuanse konfiguracyjne. Oczywiście można go używać w opcji "standard" i wtedy po opanowaniu nastawów podstawowych żadne komputerowe fanaberie nie są istotne.
W pewnym sensie jest to następca TRX-ów Yaesu FT-857 i FT-897 (może i wcześniejszego FT-847).
Z zalet: w cenie radia jest wbudowany tuner antenowy (o standardowych parametrach do WFS 3:1), generator wysokostabilny.
Do pracy nie są potrzebne żadne dodatkowe akcesoria (poza zasilaczem). Nie ma konieczności dokupywania dodatkowych filtrów (tak jak w 857 i 897) w celu poprawy parametrów radia.
Transceiver ma mocny procesor DSP
Texas Instruments TMS320C6746 DSP, na telegrafii chodzi ładnie, nawet przy zawężeniu pasma do 50-100Hz nie "dzwoni".
Czy to jest radio do klubu? To zależy, jeśli klubowicze są na właściwym poziomie kultury technicznej, to tak, jeśli niedoświadczeni, to raczej nie.